vrijdag 19 februari 2010

Vreemd dat alleen cat.A is afgelast?

Hier de verklaring:

Algehele afkeuring categorie A

De KNVB West II heeft besloten het wedstrijdprogramma voor zaterdag 20 en zondag 21 februari aanstaande voor categorie A in zijn geheel af te gelasten. Het programma van categorie B gaat wel gewoon door.

Het is de eerste keer dat recreatieve voetballers voorrang krijgen voor de prestatieve categorie bij een besluit wedstrijden door te laten gaan. Opvallend genoeg onderschrijft een grote meerderheid van de wedstrijdsecretarissen van de verenigingen deze beslissing van het district. Ook de consuls die de gesteldheid van de velden controleren zijn het met de unieke beslissing eens.

De toename van het aantal kunstgrasvelden in district West II ligt ten grondslag aan het besluit, evenals het grote verschil in het aantal gespeelde wedstrijden per afdeling in categorie A. Verenigingen met kunstgras kunnen vaker in actie komen dan verenigingen die uitsluitend over 'gewone' natuurgrasvelden beschikken.

De explosieve groei van het aantal kunstgrasvelden lag al ten grondslag aan de lijn om vanaf dit seizoen niet meer over te gaan tot een algehele afkeuring indien er sprake is van (overvloedige) regenval. Want ook in dat geval kan er gewoon op kunstgras worden gespeeld.

Verschillen

Momenteel zijn de verschillen in de aantallen gespeelde wedstrijden in categorie A soms (te) groot. Voor categorie B is dat geen probleem, omdat het competitieverloop voor deze elftallen toch al minder gestructureerd verloopt dan in categorie A. Indien voor het komende weekeinde zou worden besloten ook categorie A doorgang te laten vinden, zouden verenigingen die beschikken over de betere natuurgrasvelden en de verenigingen met kunstgrasvelden wel spelen en veel andere verenigingen niet.

Het gevolg is dan een nog groter verschil in het aantal gespeelde wedstrijden. Vooral de betrokken verenigingen achten dit niet wenselijk. Om die reden is besloten categorie A voor zowel zaterdag als zondag af te keuren en niet over te gaan tot afkeuring van categorie B.

Op dit moment is bekend dat van de 2896 wedstrijden die voor zaterdag 20 februari op het programma staan er minimaal 700 wedstrijden in elk geval wel zullen doorgaan, omdat deze op kunstgras staan gepland. Hiermee wordt in ieder geval voorkomen dat verenigingen die beschikken over één of meer kunstgrasvelden in de maanden april en mei ook (veel) doordeweekse wedstrijden moeten gaan spelen.

Vriendschappelijk in categorie A?

De afgelasting in categorie A zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat veel elftallen vriendschappelijk willen gaan spelen, indien de vereniging beschikt over een kunstgrasveld of wanneer een veld wel goed bespeelbaar is.

In dit verband is het echter goed te vermelden, dat competitiewedstrijden van categorie B altijd vóór gaan op vriendschappelijke wedstrijden. Met andere woorden: het is voor verenigingen niet mogelijk een competitiewedstrijd voor categorie B af te gelasten om op die manier ruimte vrij te maken voor het spelen van een oefenwedstrijd voor een elftal uit categorie A.

3 opmerkingen: