woensdag 1 februari 2012

Zwaluwen 3 – Sportlust 3

Afgelopen zaterdag viel de beslissing in de tweede periode. ARC speelde om 11.30 uit bij Berkel en had aan een gelijkspel voldoende om de periode te bemachtigen. Het bleef in Berkel uiteindelijk 0-0, zodat wij alleen theoretisch nog een kleine kans hadden op de periodetitel. Daarvoor moest echter wel met 10 doelpunten verschil worden gewonnen van Zwaluwen, een ploeg die redelijk tot goed voetbal speelt dit jaar.

Jochem gaf aan dat deze missie niet realistisch was, maar dat er wel degelijk punten konden worden gehaald in Vlaardingen. Met deze instelling begonnen we aan de wedstrijd. Ondanks wat kleine mogelijkheden voor Zwaluwen, kwam het voor beide doelen niet tot uitgespeelde kansen.

Na een kwartier spelen trok Jochem de aandacht naar zich toe door Rik erin te brengen voor Daan. Daan gaf aan het volledig eens te zijn met de beslissing van de trainer en begon ter plekke last van z’n enkel te krijgen. Door deze schokkende ontwikkeling werd Derk van zijn favoriete positie afgehaald en schoof Joris terug naar linksachter.

Met Rik op het middenveld ging de wedstrijd verder en kwamen we wat meer voor het doel van Zwaluwen. Tot uitgespeelde kansen leidde dit echter niet, mede door het irritante gevlag van de grensrechter. Hendrik-Jan vond de grensrechter ook steeds minder grappig worden en besloot het begin van de tweede helft op geheel eigen wijze te volgen. Daarover later meer.

Eerst viel namelijk nog het openingsdoelpunt van Zwaluwen. Vijf minuten voor rust zette de rechtsbuiten van Zwaluwen de combinatie op met hun spits, waarna hij binnen de zestien een schot kon lossen op Luuk. In eerste instantie kon Luuk redding brengen, maar op de rebound van de spits was hij het antwoord schuldig.

In de rust zal er vast veel gezegd zijn, maar ondergetekende was buiten aan het genieten van de zomerse temperaturen. Na rust begonnen we scherp en dat resulteerde in een enorm kans voor Sven. Na een goede aanval over de rechtkant viel de bal op een meter of tien van het doel, voor de voeten van Sven. Sven bedacht zich geen moment en schoot de bal… naast. Extra zuur als je bedenkt dat twee minuten later via een vieze counter de 2-0 werd gemaakt. Ondanks hinderlijk buitenspel en het vlagsignaal van Kaas, besloot de scheids om door te laten gaan.

Opvallend was dat de grensrechter van Zwaluwen, in de eerste 10 minuten na rust, geen enkele keer voor buitenspel heeft durven vlaggen. Hendrik-Jan had zich namelijk achter de grensrechter opgesteld om te kijken hoe eerlijk deze beste man vlagde. Toen na tien minuten in de tweede helft de vlag nog steeds niet omhoog was gegaan, gaf Hendrik-Jan het op. Gedesillusioneerd zocht hij weer z’n plekkie op naast Jochem.

Na de 2-0 kwam het meest spraakmakende moment van de wedstrijd. Althans, dat hoop ik. Na een corner raakte de keeper van Zwaluwen geblesseerd en moest vervangen worden. Dat zijn vervanger nog in zijn spijkerbroek langs de zijlijn stond, laten we even terzijde. Feit was dat de wedstrijd bijna 10 minuten heeft stil gelegen, voordat de wissel kon plaatsvinden.

Na de keeperswissel mochten ook Winston en Jaron invallen voor het slotoffensief. Dit leverde al vrij snel resultaat (?) op. Vincent werd in de zestien onderuit gehaald en de bal verdween op de stip. Vincent gaf aan de penalty niet zelf te kunnen nemen door een blessure. Vanaf dit punt zijn er vele versies van het verhaal mogelijk. Uiteraard laat ik mij leiden door objectiviteit en zal ik proberen een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld van de situatie te geven.

Winston pakte de bal op en legde de bal op de stip. Hij nam een aanloop en zag in gedachten de keeper al de linkerhoek in gaan. Winston besloot de andere hoek op te zoeken, maar zag echter de keeper met een schitterende reflex de bal uit het doel tikken. Of de subjectieve versie… het was gewoon een waardeloos ingeschoten penalty wat nooit meer mag gebeuren en verder geen uitleg behoeft.

Helaas bleef het dus 2-0. Ook een schitterende vrije trap van Marc (die de keeper met z’n voeten kon stoppen), leverde niet de gewenste aansluitingstreffer op. Uiteindelijk viel aan de andere kant nog de 3-0 na wederom een twijfelachtig buitenspelgevalletje.

Conclusie: we speelden tegen een aardig team, maar hadden met wat meer efficiƫntie (en scherpte) minimaal een punt weg kunnen halen uit Vlaardingen. Vanaf nu begint de laatste periode wat weer nieuwe kansen biedt voor de nacompetitie. Zodra de vorstperiode voorbij is gaan we weer vol voor de punten.

Auteur: Winston